معرفی دانشکده

پیشینه دانشکده حقوق به تاسیس دانشکدگان فارابی دانشگاه تهران باز می گردد. دانشکدگان فارابی دانشگاه تهران که به عنوان کهن‌ترین مرکز آموزش عالی استان قم به شمار می‌رود در تاریخ ۲۱/‏۰۷/‏۱۳۴۹‬ در شهر قم توسط مرحوم آقای دکتر «محمد حسین ضیایی بیگدلی» و نخست با نام «مدرسه عالی امور قضائی و اداری» با دو رشته حقوق قضایی و مدیریت دولتی تأسیس شد. هدف از تاسیس این مجموعه بر اساس ماده اول اساسنامه آن «تأمین نیازمندی‌های نیروی انسانی آزموده و کمک به ارتقای توان علمی و فرهنگی کشور از طریق فراهم آوردن موجبات و وسایل شایسته آموزشی و پژوهشی» می باشد. همچنین بر اساس نامه شماره ۲۸۴۸۴/۳۲، مورخ ۱۲/‏۱۱/‏۱۳۵۶‬ دبیر کل شورای مرکزی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی، هدف از ایجاد این مدرسه عالی «تأمین نیروی انسانی در سطح میانه برای ایجاد امور دفاتر حقوقی و دادگاه‌ها و دفاتر اسناد رسمی» بوده است.

 

 

تا سال 1376 صرفا تنها دوره کارشناسی حقوق در این دانشکده دایر بود اما پس از این سال دوره های کارشناسی ارشد و دکتری به تدریج آغاز شد. هم اکنون این دانشکده در 9رشته/گرایش در مقطع کارشناسی ارشد (حقوق بین الملل، حقوق تجارت بین الملل، حقوق ثبت اسناد و املاک، حقوق جزا و جرم شناسی، حقوق خصوصی، حقوق عمومی، فقه و حقوق اقتصادی، حقوق نفت و گاز ، حقوق مالکیت فکری) و 5 رشته/گرایش در مقطع دکتری (حقوق بین الملل، حقوق جزا و جرم شناسی، حقوق خصوصی، حقوق عمومی، حقوق نفت و گاز ) دانشجو می پذیرد. همچنین رشته مطالعات قانونگذاری، به عنوان جدیدترین دوره کارشناسی ارشد، برای اولین بار در ایران در این دانشکده تاسیس و دانشجو می پذیرد.

این دانشکده از آغاز شکل گیری یکی از مراکز مهم تربیت حقوقدان در ایران بوده و استادان نامدار حقوق ایران در آموزش دانشجویان این دانشکده حضور داشته اند و امروز نیز خود را میراث دار چنان اساطینی می داند. موقعیت مکانی این دانشکده در شهر قم و همجواری با حوزه علمیه قم و پیوند تاریخی حقوق ایران با فقه امامیه رنگ و بوی خاصی به این دانشکده داده است به گونه ای که هم حوزویان زیادی از این دانشکده فارغ التحصیل شده اند و هم غالب اساتید این دانشکده تحصیلات حوزوی تا سطوح عالی داشته و برخی همزمان در حوزه علمیه قم و مراکز آموزشی آن به تدریس مشغول می باشند.

 

 

 

این دانشکده در حال حاضر دارای 30 عضو هیات علمی می باشد که در 5 گروه (حقوق انرژی و تجارت بین الملل ،حقوق بین الملل، حقوق جزا و جرم شناسی، حقوق خصوصی و حقوق عمومی) فعالیت دارند.